Els majoristes de
Peix i Marisc, Fruites i Hortalisses, i Carn i Aviram de Mercabarna s’han unit
en la campanya “Aquestes Festes, Alegria i Bona Cuina”. La iniciativa es concreta
en la distribució d’una petita guia als mercats municipals de Barcelona i
demarcació. Seran 21.000 unitats a l’abast de la clientela dels mercats amb
suggeriments sobre producte fresc i receptes. La publicació posa l’accent en la
qualitat del producte com a essència d’un bon àpat i ofereix consells per triar
i conservar els productes més típics – peix, marisc, fruites i hortalisses,
carn i aviram - de les festes. Per accedir a la guia
Aquesta presentació
ha estat presidida per la regidora de Comerç i Mercats de l’Ajuntament de
Barcelona, Montserrat Ballarín, els majoristes de Mercabarna d’Aliments Frescos
han ofert aquest matí les previsions de comercialització i tendències de cara
les festes de Nadal 2019, una campanya que es preveu bona en producte i preus,
en general, estables. L’acte ha comptat, a més, amb la participació de la
mundialment reconeguda Carme Ruscalleda, qui ha defensat el “bon producte de
temporada” i el seu protagonisme a les taules nadalenques.
Peces nobles de
boví (vedella i bou) i espatlles de cabrit, òptimes per fer-ne rostits;
pulardes i capons; cues de rap i ostres; pinyes, el raïm blanc d’Alacant, Aledo
,cítrics i fruits vermells; hortalisses
de colors com les coliflors liles o taronges o les bledes vermelles i de
temporada seran protagonistes aquestes festes dels menús dels catalans. Els
majoristes d’aliments frescos de Mercabarna comercialitzaran aquestes Festes
100.300 tones de producte. A dues setmanes de Nadal, els majoristes dels
diferents segments del producte fresc de Mercabarna pronostiquen una campanya
amb preus estables amb relació al desembre 2018, i uns increments de
comercialització que aniran entre l’1% i el 5%, depenent del segment de
producte. Unes 6.700 tones de peix i marisc.
Per una banda,
els menús de casa estaran marcats per la tradició dominada pels rostits
nadalencs amb les peces nobles de la vedella i el bou com el filet i la
mitjana, i les espatlles de cabrit i lletó. Als restaurants es trobaran les
apostes gastronòmiques que suposen en paraules de Capafons “les puntes de
llança de les novetats del sector com les carns madurades, les costelles de
vedella o “ribs”, els melosos i els onglets de vedella”.
Pel que fa al
peix i els cefalòpodes – frescos -, la tendència marca estabilitat per al
besuc, al mateix preu que fa un any, i descensos en la valoració del calamar i
la cua de rap. Pel que fa als congelats, baixen de preu en relació al desembre
de 2018: l’angula, el llenguado, les llagostes verda i rosada, i la gamba
llagostinera, una de les grans protagonistes de les Festes. També mantenen preu
el llagostí congelat i el salmó fumat. El president ha tancat la seva
intervenció destacant la bona opció que és “fer mercat i deixar-nos aconsellar
pel nostre proveïdor o peixater habitual” a l’hora de fer les compres per als
àpats festius.
RECEPTES NADAL 2019 DE CARME RUSCALLEDA
"MIX" D'HORTALISSES A LA VINAGRETA.
ROMESQUET DE LLAMÀNTOL.
ORADA "A LA SANTPOLENCA".
PULARDA TOFONADA.
ROSBIF DE LLOM DE VEDELLA O BOU.
PINYA I CÍTRICS, POSTRE REFRESCANT.
ROMESQUET DE LLAMÀNTOL.
ORADA "A LA SANTPOLENCA".
PULARDA TOFONADA.
ROSBIF DE LLOM DE VEDELLA O BOU.
PINYA I CÍTRICS, POSTRE REFRESCANT.