Aquest matí s’ha celebrat la ja tradicional conferència
de premsa dels Majoristes de Mercabarna d’Aliments Frescos per presentar la
previsió de la campanya de Nadal pel que fa als productes més típics de les
Festes.
L’acte ha comptat, a més, amb la participació de la
mundialment reconeguda xef Carme Ruscalleda, qui ha defensat el “bon producte
de temporada” i el seu protagonisme a les taules nadalenques. La cuinera ha
elaborat per a aquesta ocasió un ampli receptari de Nadal amb productes com el
lluç, vieires, escopinyes, pularda, fruits vermells i hortalisses de temporada
per a unes festes exquisides i “sense gastar massa”. Aquest receptari es pot
descarregar a la web www.PerNadalBonaCuina.
Els presidents dels gremis majoristes de Mercabarna de
Peix i Marisc, i Fruites i Hortalisses Àngel Máñez i Jaume Flores,
respectivament, coincideixen a afirmar que els majoristes no estan repercutint
en el producte les pujades experimentades en subministraments i electricitat.
Estan ajustant en la mesura del possible els marges comercials per afavorir el
consum.
El president del Gremi de Majoristes del Peix (GMP),
Angel Máñez, informava que “tot i el context econòmic i els efectes que encara
es pateixen per la pandèmia preveiem incrementar en un 13% la comercialització
de producte. Destacar les boques congelades, un dels productes estrella de les
festes, que baixen de preu. Clàssics de les festes com l’orada salvatge, el
lluç de palangre nacional tenen a dia d’avui preus similars en relació amb fa
un any.Productes que presenten increments moderats són la cloïssa, l’escopinya,
el corball salvatge (per sota dels preus de 2019), l’ostró, el rap sencer
nacional i la vieira que també se situa a preus per sota del 2019.El salmó, una
estrella del Nadal, que el desembre de 2020 va experimentar una baixada d’un 30
% en relació al 2019 i que aquest any recupera preu.
Pere Prats vicepresident del Gremi de Majoristes de
Fruites i Hortalisses de Mercabarna.ha informat “Els preus de les fruites i
hortalisses aquestes festes seran estables i moderades, llevat d’algun producte
puntual que pot repuntar perquè tenim menys oferta per menor producció per
causes climàtiques”.La pinya tropical baixa de preu amb relació a l’any passat
(un 10%). Els fruits vermells (móres, gerds, nabius i groselles) seguiran
marcant tendència a les taules nadalenques. Només durant la primera setmana de
desembre s’han comercialitzat un 20 % més de gerds (64.990 kg) amb relació amb
la mateixa setmana de l’any passat i amb un preu sensiblement inferior. Els
preus dels cítrics baixen en totes les varietats. Pel que fa als exòtics,
mantenen preus, litxis, mangos, caramboles i rambutan, i puja de preu la
pitahaya. “Ara tenim una gran varietat de producte de temporada i de proximitat
i de molta qualitat” ha recordat Prats. Pel que fa a aquests productes, baixen
de preu en comparació al desembre 2020: api, cols, porros. Es mantenen o pugen
lleugerament raves, naps i escaroles.
El color de les taules nadalenques el donaran els
tomàquets xerri de colors, tendència des de fa tres anys en aperitius, guarniments
i amanides de Nadal, se sumaran les coliflors liles i grogues, les bledes
vermelles, els enciams de colors, els raves de punta blanca, els germinats, i
com a novetat la remolatxa blanca i vermella i les pastanagues de colors.
L’aviram tradicional, protagonitzat per races d’aus que
només es comercialitzen en fresc per festes de Nadal i la seva condició de
criades a l’aire lliure, fan que aquests productes visquin una certa moda
gastronòmica des de fa unes temporades. Destacaran la pularda, l’ànec, el capó,
el gall dindi de pagès de ploma negre i l’oca. Són productes procedents de
granges catalanes i criades a l’aire lliure (Baix Llobregat, Penedès, Catalunya
Nord, Berguedà). Un altre aspecte interessant d’aquest producte és
l’estabilitat de preu que presenta. Segons ha explicat l’expert en aviram de
l’Associació d’Empreses Majoristes de Mercabarna (Assocome), Josep Capdevila:
“els preus seran totalment estables”