Consulta les nostres NOTICIES més RELLEVANTS sobre l' Actualitat de Barcelona

dijous, 1 de juny del 2023

BARCELONA ACULL EL PRIMER OLIFEST DOP TERRA ALTA

 


El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Protegida Oli Terra Alta ha celebrat aquest dimecres 31 de maig a L’Antiga Fàbrica DAMM (Barcelona) la 1a edició de l’Olifest DOP Terra Alta, una trobada entre productors, comunicadors, xefs i científics per a donar a conèixer la versatilitat, les qualitats úniques i les virtuts d’aquest producte tant a la cuina, com també per a la nostra salut.

L’oli d’oliva verge extra elaborat a la Terra Alta compta amb unes peculiaritats que el fan absolutament únic. “Amb aquest esdeveniment, han volgut donar a conèixer a tothom, l’excel·lent oli d’aquesta comarca, un oli únic tant per a la cuina com per a la nostra salut, no en va, és ric en polifenols i antioxidants, el que fa que es conservi molt millor que altres olis”,ens ha recordat el president de la DOP Oli Terra Alta, Josep Pere Colat.

L’exclusivitat d’aquest oli d’oliva verge extra de la DOP Terra Alta la obtenim de l’elaboració amb el fruit d’oliveres de la varietat empeltre, que només es conreen a la comarca de la Terra Alta (on es concentra l’11% de la producció mundial), així com a la vall de l’Ebre, Castelló i Balears. Una varietat rústica, però molt valorada i preuada a la taula, per donar olis que en verd són potents, però que una vegada maduren, es tornen dolços i molt versàtils.

Aquest primer Olifest DOP Oli Terra Alta s’inaugurà amb les paraules del president de la DOP, Josep Pere Colat; i amb el suport del director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia de la Generalitat de Catalunya, el Sr. Joan Godia.

La cuina en directe ha estat la gran protagonista de l’acte. Dos showcookings han demostrat sobre l’escenari les virtuts i polivalència a la cuina dels olis d’oliva verge extra de la DOP. Els encarregats de demostrar-ho, els xefs Rafel Múria (Quatre Molins *), i Ada Parellada (Semproniana). El primer ha tingut en copte que l’Oli DOP Terra Alta és ideal per a la cuina d’avantguarda, mentre que la xef barcelonina va fer el mateix però aplicat a la cuina tradicional.

Hem pogut gaudir d’una suculenta i nutritiva taula rodona on el director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, ha parlat de l’oli d’oliva i salut; mentre que la periodista i comunicadora Carme Gasull ha obert el debat sobre la comunicació, els prescriptors i la premsa de l’oli.

Finalment, Jordi Rius, membre del Panel de Tast Oficial d’Olis Verges de Catalunya ha explicat com funciona un Panel de Tast i quina és la seva funció per a determinar si un oli és o no un verge extra.

La DOP Oli Terra Alta és una Denominació d’Origen Protegida relativament jove, nascuda oficialment l’any 2005. En l’actualitat, està formada per una vintena d’empreses comercialitzadores d’oli d’oliva verge extra que posen al mercat al voltant de 40 marques d’oli, principalment de la varietat empeltre, tot i que a la DOP també es conreen altres varietats com ara la morruda, la farga i l’arbequina.

El 20% de la producció de l’oli de la Terra Alta es destina a l’exportació, mentre que la resta es dedica principalment al consum local. De fet, l’OOVE de la Terra Alta és considerat un oli molt gastronòmic. Cuineres i cuiners, pastisseres i pastissers, i prestigiosos professionals de la cuina catalana reconeixen aquest ingredient com una matèria primera de gran valor que aporta caràcter als seus plats i elaboracions culinàries.