El Consell Regulador de la
Denominació d’Origen Protegida Oli Terra Alta ha celebrat aquest dimecres 31 de
maig a L’Antiga Fàbrica DAMM (Barcelona) la 1a edició de l’Olifest DOP Terra
Alta, una trobada entre productors, comunicadors, xefs i científics per a donar
a conèixer la versatilitat, les qualitats úniques i les virtuts d’aquest
producte tant a la cuina, com també per a la nostra salut.
L’oli d’oliva verge extra elaborat
a la Terra Alta compta amb unes peculiaritats que el fan absolutament únic.
“Amb aquest esdeveniment, han volgut donar a conèixer a tothom, l’excel·lent
oli d’aquesta comarca, un oli únic tant per a la cuina com per a la nostra
salut, no en va, és ric en polifenols i antioxidants, el que fa que es conservi
molt millor que altres olis”,ens ha recordat el president de la DOP Oli Terra
Alta, Josep Pere Colat.
L’exclusivitat d’aquest oli
d’oliva verge extra de la DOP Terra Alta la obtenim de l’elaboració amb el
fruit d’oliveres de la varietat empeltre, que només es conreen a la comarca de
la Terra Alta (on es concentra l’11% de la producció mundial), així com a la
vall de l’Ebre, Castelló i Balears. Una varietat rústica, però molt valorada i
preuada a la taula, per donar olis que en verd són potents, però que una vegada
maduren, es tornen dolços i molt versàtils.
Aquest primer Olifest DOP Oli Terra Alta s’inaugurà
amb les paraules del president de la DOP, Josep Pere Colat; i amb el suport del
director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia de la
Generalitat de Catalunya, el Sr. Joan Godia.
La cuina en directe ha estat la
gran protagonista de l’acte. Dos showcookings han demostrat sobre l’escenari
les virtuts i polivalència a la cuina dels olis d’oliva verge extra de la DOP.
Els encarregats de demostrar-ho, els xefs Rafel Múria (Quatre Molins *), i Ada
Parellada (Semproniana). El primer ha tingut en copte que l’Oli DOP Terra Alta
és ideal per a la cuina d’avantguarda, mentre que la xef barcelonina va fer el
mateix però aplicat a la cuina tradicional.
Hem pogut gaudir d’una suculenta
i nutritiva taula rodona on el director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, ha
parlat de l’oli d’oliva i salut; mentre que la periodista i comunicadora Carme
Gasull ha obert el debat sobre la comunicació, els prescriptors i la premsa de
l’oli.
Finalment, Jordi Rius, membre del
Panel de Tast Oficial d’Olis Verges de Catalunya ha explicat com funciona un
Panel de Tast i quina és la seva funció per a determinar si un oli és o no un
verge extra.
La DOP Oli Terra Alta és una
Denominació d’Origen Protegida relativament jove, nascuda oficialment l’any
2005. En l’actualitat, està formada per una vintena d’empreses
comercialitzadores d’oli d’oliva verge extra que posen al mercat al voltant de
40 marques d’oli, principalment de la varietat empeltre, tot i que a la DOP
també es conreen altres varietats com ara la morruda, la farga i l’arbequina.
El 20% de la producció de l’oli
de la Terra Alta es destina a l’exportació, mentre que la resta es dedica
principalment al consum local. De fet, l’OOVE de la Terra Alta és considerat un
oli molt gastronòmic. Cuineres i cuiners, pastisseres i pastissers, i
prestigiosos professionals de la cuina catalana reconeixen aquest ingredient
com una matèria primera de gran valor que aporta caràcter als seus plats i
elaboracions culinàries.