Ruta del bacallà |
Avui Dilluns 9 de Febrer ha tingut lloc a l’Antiga Fàbrica
Estrella Damm la presentació oficial de la tercera Ruta del Bacallà.
Per tercer any consecutiu, el bacallà es converteix en
protagonista gastronòmic indiscutible gràcies a la Ruta del Bacallà, un
recorregut per una quarantena de restaurants i una dotzena de bacallaneries de
Barcelona, que ofereix l’oportunitat a tothom de conèixer millor i degustar de
molt diverses maneres l’autèntic bacallà curat i remullat a l’estil
tradicional.
El Gremi de Bacallaners de Catalunya i Inedit Damm,
organitzen aquesta 3a edició de la Ruta del Bacallà de Barcelona, que se
celebra del 12 de febrer al 8 de març, coincidint amb els primers dies de la
Quaresma. Enguany, i sota el lema Tradició vs Avantguarda, són 40 els
restaurants i 12 les bacallaneries barcelonines què participen en aquest
esdeveniment culinari i gastronòmic. Tots ells demostraran que el bacallà, tot
i ser un dels ingredients més tradicionals de la nostra cuina, també s’adapta a
les cuines més futuristes.
La Ruta del Bacallà va néixer el 2013 de la mà del Gremi
de Bacallaners de Barcelona i Inedit Damm amb l’objectiu de valoritzar
l’autèntic bacallà, promocionant no només aquest producte i l’ofici de
bacallaner, sinó també aquells restaurants que destaquen precisament per saber
tractar, cuidar i servir aquesta matèria primera.
25 restaurants participants de la Ruta oferiran menús
gastronòmics elaborats a base del bacallà autèntic curat tradicionalment, i
maridats amb la Inedit Damm de 75 cl.
Així mateix, i com a gran novetat d’enguany, la Ruta
s’adapta a tots els públics i a tots els moments de consum i ho fa oferint els
Platets de Bacallà, més grans que una simple tapa, maridats amb la nova Inedit
Damm de 33 cl. els quals es podran degustar a 15 restaurants barcelonins
La nova Inedit Damm gràcies al seu cupatge, és
l’acompanyant perfecte dels plats elaborats a base de bacallà. És una cervesa d’alta
intensitat i complexitat aromàtica, amb un aspecte lleugerament tèrbol. Molt
afruitada i floral al nas, amb sensació de llevat fresc i reminiscències
d’espècies dolces. De textura cremosa i fresca, volum suau i carbònic delicat.
Té un postgust llarg i un record afable. Una beguda que pot acollir el festival
de sabors que ens regala la gastronomia. Els amargs, els àcids, els fumats, els
acètics… La bombolla està integrada i és delicada. En cada plat la comunió de
notes és diferent, però pot haver-hi un fi l conductor per a tots, per no
canviar les copes, per sentir la continuïtat. I en cada composició aquesta
cervesa canvia de bouquet i adapta les seves qualitats: un caràcter suau amb personalitat
complexa.
A més, i com ja ve sent habitual, durant els dies que
dura la Ruta del Bacallà també es podrà gaudir d’un recorregut per les
bacallaneries barcelonines agremiades al Gremi de Bacallaners de Catalunya, un
itinerari que permetrà descobrir el noble ofici de bacallaner, i on també es
podrà gaudir d’aquest ingredient en Tastets de plats cuinats pels bacallaners.
Mestres bacallaners Emili Perelló i Josep Vidal |
Xefs Víctor Quintillà i Lluís Tomàs |
Canapé amb brandada de bacallà i ous de truita |
Escuma de bacallà amb mel i tòfona |
Bacallà al pil pil amb salsa romesco |
Tipa de bacallà amb botifarra negra i mongeta de Santa Pau |
Bunyols de bacallà |