El director general de Turisme, Octavi Bono, ha lliurat
avui els III Premis d’Enoturisme de Catalunya, en el marc de la celebració de
la 3a Nit de l’Enoturisme a Catalunya, organitzada pel Departament d’Empresa i
Coneixement al Castell de Peralada. El director general ha estat acompanyat per
la vicepresidenta de la Diputació de Girona, Marta Felip, i pel director de
l’Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa, entre d’altres.
L’objectiu d’aquests premis és reconèixer les millors
iniciatives enoturístiques del país i que pretenen ser un estímul per a les
empreses perquè vetllin per la qualitat, sostenibilitat i especialització del
seu producte, incentivar-les a la millora contínua de les seves ofertes i
innovar a l’hora de plantejar noves propostes.
En aquest sentit, les empreses premiades contribueixen,
amb la seva exemplaritat professional i la seva cooperació, als interessos del
sector enoturístic català i al posicionament, l'especialització, la innovació i
la millora de la qualitat i la competitivitat nacional i internacional de
l'enoturisme.
Enguany, tenint en compte la declaració de 2017 com a Any
del Turisme Sostenible, aquests III Premis d'Enoturisme han valorat de forma
particular aquelles actuacions que tenen en compte i són respectuoses amb la sostenibilitat,
en tots els seus vessants, i que ajuden a entendre la rellevància d'actuar amb
criteris sostenibles.
Els guardonats en aquesta tercera edició en cada una de
les categories han estat:
Cellers: La Vinyeta, amb seu a Mollet de Peralada (l’Alt Empordà).
Destaca pel seu dinamisme, compromís, emprenedoria i sostenibilitat. És una
explotació ecològica on el cultiu de la vinya es complementa amb oliveres,
gallines, ovelles i producció de formatge i mel. El celler ofereix, a través
d’un servidor propi de reserves, activitats diverses com ara nits entre vinyes
i música, poesia, astronomia o visites nocturnes, entre d’altres. La Vinyeta,
en els darrers cinc anys, s’ha vinculat amb força al paisatge, la natura i els
valors locals de l’Alt Empordà. Un exemple de com un celler petit i familiar
pot excel·lir, amb una oferta atractiva i professional, en el món de
l’enoturisme.
Allotjament i restauració: Mas Llagostera, amb seu a la
Bisbal del Penedès (el Baix Penedès). Una casa rural 100% sostenible, una porta
oberta a viure noves experiències singulars i autèntiques. Fomenta l’estalvi i
el reaprofitament de recursos propis: les vergues de la vinya i les restes de
la producció d’oli alimenten la caldera de biomassa que escalfa la casa; les
plaques solars garanteixen la llum i l’aigua calenta; i es recull l’aigua de la
pluja per mantenir la piscina i reforçar el rec en anys de sequera. Es tracta
d’un projecte de diversificació de l’activitat agrària que ha trobat en el
turisme rural, l’enoturisme responsable i l’autosuficiència energètica la
fórmula per mantenir l’essència de l’autogestió tan lligada a la pagesia i a
l’àmbit rural.
Experiències i innovació: Associació La Carretera del Vi,
que transcorre per set municipis (Penedès i Garraf). La Carretera del Vi és la
primera Wine Road de l’estat. Recupera la històrica via comercial que ja
utilitzaven els romans per mostrar-nos una nova experiència. Mitjançant el
passaport, físic o digital, s’inclou la possibilitat de visitar 13 cellers i
desenes de punts d’interès al llarg de 7 municipis i 35 quilòmetres de ruta. La
mobilitat, responsable i ecològica, és una de les prioritats de la ruta i per
això també s’ofereix un servei de lloguer de cotxe elèctric. Nascuda l’any
2015, vol contribuir al creixement del turisme, potenciar els productes locals
i al mateix temps protegir el territori.