Consulta les nostres NOTICIES més RELLEVANTS sobre l' Actualitat de Barcelona

dimecres, 5 de juliol del 2017

PREMIS D'ENOTURISME DE CATALUNYA , 3ª EDICIÓ


El director general de Turisme, Octavi Bono, ha lliurat avui els III Premis d’Enoturisme de Catalunya, en el marc de la celebració de la 3a Nit de l’Enoturisme a Catalunya, organitzada pel Departament d’Empresa i Coneixement al Castell de Peralada. El director general ha estat acompanyat per la vicepresidenta de la Diputació de Girona, Marta Felip, i pel director de l’Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa, entre d’altres.

L’objectiu d’aquests premis és reconèixer les millors iniciatives enoturístiques del país i que pretenen ser un estímul per a les empreses perquè vetllin per la qualitat, sostenibilitat i especialització del seu producte, incentivar-les a la millora contínua de les seves ofertes i innovar a l’hora de plantejar noves propostes.

En aquest sentit, les empreses premiades contribueixen, amb la seva exemplaritat professional i la seva cooperació, als interessos del sector enoturístic català i al posicionament, l'especialització, la innovació i la millora de la qualitat i la competitivitat nacional i internacional de l'enoturisme.

Enguany, tenint en compte la declaració de 2017 com a Any del Turisme Sostenible, aquests III Premis d'Enoturisme han valorat de forma particular aquelles actuacions que tenen en compte i són respectuoses amb la sostenibilitat, en tots els seus vessants, i que ajuden a entendre la rellevància d'actuar amb criteris sostenibles.

Els guardonats en aquesta tercera edició en cada una de les categories han estat:

Cellers: La Vinyeta, amb seu a Mollet de Peralada (l’Alt Empordà). Destaca pel seu dinamisme, compromís, emprenedoria i sostenibilitat. És una explotació ecològica on el cultiu de la vinya es complementa amb oliveres, gallines, ovelles i producció de formatge i mel. El celler ofereix, a través d’un servidor propi de reserves, activitats diverses com ara nits entre vinyes i música, poesia, astronomia o visites nocturnes, entre d’altres. La Vinyeta, en els darrers cinc anys, s’ha vinculat amb força al paisatge, la natura i els valors locals de l’Alt Empordà. Un exemple de com un celler petit i familiar pot excel·lir, amb una oferta atractiva i professional, en el món de l’enoturisme.

Allotjament i restauració: Mas Llagostera, amb seu a la Bisbal del Penedès (el Baix Penedès). Una casa rural 100% sostenible, una porta oberta a viure noves experiències singulars i autèntiques. Fomenta l’estalvi i el reaprofitament de recursos propis: les vergues de la vinya i les restes de la producció d’oli alimenten la caldera de biomassa que escalfa la casa; les plaques solars garanteixen la llum i l’aigua calenta; i es recull l’aigua de la pluja per mantenir la piscina i reforçar el rec en anys de sequera. Es tracta d’un projecte de diversificació de l’activitat agrària que ha trobat en el turisme rural, l’enoturisme responsable i l’autosuficiència energètica la fórmula per mantenir l’essència de l’autogestió tan lligada a la pagesia i a l’àmbit rural.


Experiències i innovació: Associació La Carretera del Vi, que transcorre per set municipis (Penedès i Garraf). La Carretera del Vi és la primera Wine Road de l’estat. Recupera la històrica via comercial que ja utilitzaven els romans per mostrar-nos una nova experiència. Mitjançant el passaport, físic o digital, s’inclou la possibilitat de visitar 13 cellers i desenes de punts d’interès al llarg de 7 municipis i 35 quilòmetres de ruta. La mobilitat, responsable i ecològica, és una de les prioritats de la ruta i per això també s’ofereix un servei de lloguer de cotxe elèctric. Nascuda l’any 2015, vol contribuir al creixement del turisme, potenciar els productes locals i al mateix temps protegir el territori.