Aquest cap de setmana hem tingut el plaer de poder assistir a una Master class de com realitzar el Xató de Vilanova a càrrec del Xef Andrés Herreros del restaurant La Cucanya.
La xatonada és un plat típic de Carnaval i, més en concret, és el plat per excel·lència que es feia a les cases de Vilanova el Dijous Gras.
Segons les llegendes urbanes més o menys inventades a conveniència de cada poble, els boters vilanovins “ aixetonaven ” la bota de vi novell i per celebrar-ho ho feien amb un plat que va agafar el seu nom.
INGREDIENTS: 2 dents all cru, 2 dents all cuit, ametlles torrades sense pela, avellanes torrades sense pela, sal, una llesca de pa de pagès, una llesca de pa de pagès fregit, 3 nyores mitjanes escaldades (no bullides),2 tomàquets al forn, vinagre de poma, oli i pebre,6 raves tallats a rodanxes, escarola, anxoves, olives arbequina, olives negres d’Aragó , 200 gr bacallà esqueixat i dessalat, 150 gr tonyina esqueixada i dessalada.
Posem els alls en un morter amb una mica de sal, així no saltaran a l’hora
de picar.
|
Un cop ben aixafats, aneu afegint-hi les ametlles i les avellanes.
|
En un recipient a part, esmicolem les dos llesques de pa junt amb vinagre.
|
Ho integrem tot en el morter i ho homogeneïtzem.
|
Prèviament hem raspat la part interior de les nyores escaldades o macerades
amb vi i afegiu la polpa obtinguda al morter, remenem.
|
Pelem els tomàquets al forn,
els aixafem i ho afegim al morter, remenem.
|
Hi afegim un xic de
pebre.
|
Un cop llest, afegiu-hi
lentament l'oli, tot remenant-ho, també lentament, per donar a la salsa la
consistència desitjada. Hi podem afegir el vi de la maceració de les nyores mentre
es remena.
|
En una safata,
col·loqueu l'escarola, ben escorreguda, on hi afegim el rave tallat a rodanxes
i la tonyina esqueixada i dessalada.
|
Afegim el xató i ho
remenem.
|
Podem integrar la meitat
del bacallà esqueixat i dessalat barrejat amb l’escarola y l’altra meitat per
vestir el plat
|
Finalment muntarem els
plats amb dos anxoves les olives arbequines i les olives negres d’Aragó. Bon
Profit!
|