Cada primer Dissabte de mes es durà a terme a Sitges el Mercat
de la Terra de Sitges que organitza Slow Food del Garraf i Penedès.
El Mercat s’ubicarà a la plaça Catalunya. Recordem que el
passat dia 4 va celebrar la seva última edició a la plaça de l’Ajuntament i que
la plaça Catalunya serà el seu nou emplaçament amb l’objectiu de promoure els
productes autòctons i la cultura culinària del Garraf i del Penedès.
Un Mercat de la Terra Slow Food és aquell constituït per
productors a partir de la filosofia Slow Food i el gestiona gent local. Aquests
mercats són importants llocs de trobada social, on els productors ofereixen aliments
sans i de qualitat directament als consumidors, a preus justos i amb la
garantia d’haver produït de forma local, artesanal, tradicional i sostenible. A
més es concedeix una importància particular a la salvaguarda de la cultura
gastronòmica i la biodiversitat local.
Així mateix fomenten una nova lògica de producció
alimentària, desenvolupen programes d’educació alimentària i actuen a favor de
la biodiversitat.
Els Mercats de la Terra tenen com a objectiu crear una
xarxa de venda de proximitat d'aliments de qualitat oferts i produïts per
pagesos, ramaders, pescadors i transformadors, seguint un protocol de producció
que respon als conceptes de BO, NET I JUST, amb productes que siguin locals, de
temporada, obtinguts amb processos tradicionals en el respecte del medi ambient
i del treball, i que finalment tinguin un preu correcte per qui els compra i
per qui els produeix.
Aquesta proposta tracta d'escurçar distàncies entre la
terra i la taula i per això en aquests mercats la pagesia presenta i ven
directament els seus productes.
El contacte directe entre consumidor i productor és la
manera més eficaç per arribar a la coproducció i els mercats pagesos són la
forma més adient i agradable per a reforçar-la.
Un exemple de restaurant Slow Food el trobem a El
restaurant la Salseta situat molt a prop del passeig marítim de Sitges, el qual
des de 1990 ofereix una cuina mediterrània i d’arrel catalana basada en
productes quilòmetre zero, que recolza el treball dels petits productors de la
comarca del Garraf i de qualsevol lloc que produeixin aliments ecològics amb la
filosofia de Slow Food.
A la Salseta de Sitges tots els peixos que serveixen són
de llotja i prioritzen aquells productes d’origen proper, però cercant la
qualitat allà on calgui. Per a ells és tan important és el tractament dels
aliments a la cuina, com conèixer la seva traçabilitat. Conèixer el productor
els dóna una confiança en el producte que permet transmetre-la als seus
clients. Entre els productors i ells hi ha una relació professional i d’amistat.
Per aquest motiu a la seva carta consta en molts casos el nom del productor.
Amb el contacte directe amb el productor, donen suport al
teixit econòmic del nostre entorn i a aquells que ajuden a mantenir vives les
nostres tradicions gastronòmiques i el nostre paisatge.
Menjar a Sitges i al restaurant la Salseta en concret, és
una experiència gastronòmica inoblidable que no deixarà indiferents als
paladars més exigents..
A la bella població sitgetana encara queden racons amb
encant com l´Hospital Sant Joan Baptista en els terrenys del qual es conserven
les últimes vinyes de malvasia de Sitges i el Celler de l´Hospital de Sitges en
el que s’hi elaboren diferents vins com la MALVASIA DOLÇA amb notes de fruits
secs torrats, herbes aromàtiques mediterrànies i fruites madures, la MALVASIA
SECA amb notes de prunes, figues i fruits secs torrats, el MOSCATELL amb notes
de fruits secs torrats i fruites madures i el BLANC SUBUR Vi blanc sec, 100%
malvasia de Sitges, de color daurat pàl·lid i quadre aromàtic molt ampli amb
notes de fruites i de flors mediterrànies.
La Cantina Solar |
El peix al plat |
Formatgeria de Tòrrec |
Bo oh! Bouquet d'hort |
Arrels. Olis de la nostra terra. |
La pastissera de Sitges |
Vinyet. Melmelada de raïm |
Valentí Mongay, xef restaurant La Salseta de Sitges |
Espaguetis de carabassa amb caragolines de mar. Pop amb all i pebre d’espigalls. Filet de moll amb vinagreta d’algues.(de dalt a baix i d'esquerra a dreta) |
Xató de Sitges(dalt),Arròs a la Sitgetana(abaix) |
Massís del Garraf(dalt),Escumes de Sitges(abaix) |
Vinyes del Celler del l'Hospital de Sitges |
Palau Maricel |