Sota el lema ‘(Re) pensar la gastronomia’, el saló convidarà
a reflexionar sobre el moment gastronòmic actual, a realçar el talent
independentment del gènere i a impulsar negocis més sostenibles.
Organitzat per Fira de Barcelona a través de la seva
societat Alimentaria Exhibitions conjuntament amb Fòrum Gastronòmic, ha superat
amb escreix les seves expectatives inicials de participació. Així, ja compta
amb prop de 300 firmes expositores -quan les previsions eren d’unes 200- i el
95% de la seva superfície expositiva contractada. D’aquesta manera, es preveu
que ocupi un total de 10.000 m2 (6.000 m2 d’espai expositiu i 4.000 m2
destinats a activitats), la totalitat del palau 8 del recinte Montjuïc de Fira
de Barcelona, del 18 al 20 de Novembre.
A l’esdeveniment tindran cabuda tot tipus d’empreses
referents en diferents segments d’activitat de la restauració, com Estrella
Damm, Tupinamba, Sosa, Balfegó, Guzmán, Friolisa, Barry Callebaut, Complet
Hotel, Girbau, Vilajuïga, Cuinats Jotri, Pordamsa, Assolim, Arrom i Disalvi,
entre d’altres. Pel que fa a la representació institucional, comptaran amb
espais expositius el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la
Generalitat de Catalunya, la Xunta de Galicia, la Diputación de la Coruña i la
Diputación de Càceres. I a l’Espai Catalunya, una àrea organitzada entre
Prodeca, la Diputació de Barcelona i la Diputació de Girona, participaran més
de 100 petits productors.
D’altra banda, l’àrea Expo Nadal/Sweetfusió aplegarà a
prop de 25 empreses de l’àmbit de la pastisseria amb la col·laboració del Gremi
de Pastisseria de Barcelona, mentre que l’Espai Vi acollirà una dotzena de
cellers i l’Espai Halal impulsarà els negocis enfocats a productes amb
certificació Halal.
Tots els professionals podran gaudir de les ponències i
demostracions en directe de xefs de referència (tant talents consolidats com
emergents).
Entre els xefs de renom arribats d’altres països,
destaquen Niko Romito (Reale ***, de Casadonna, Itàlia); Kobe Desramaults (Chambre
Séparée *, de Gant, Bèlgica; Dominique Dutour (Gray Jay, de Otawa), Stépahanie
Audet (LOV, de Montréal), Rasmus Munk (The Alchemist, de Dinamarca), que
donaran a conèixer la seva visió sobre la nova cuina italiana, flamenca,
canadenca i danesa.
Pel que fa a l’elenc de cuiners del territori més
reconeguts que desenvoluparan showcookings d’autor, estarà format per Paco
Pérez (Miramar ** i Enoteca; Jordi Cruz (Àbac ***); Carme Ruscalleda (Sant Pau
**, de Tòquio, Japó); Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas (Disfrutar
**); Sergio i Javier Torres (Cocina Hermanos Torres **), Oliver Peña (Enigma *)
i Enrique Valentí (Marea Alta), entre altres.
A la sessió ‘L’efervescència de la cuina a Europa’, cinc joves xefs
europeus departiran sobre el que es cou als seus establiments: David Andrés (Via
Veneto * de Barcelona i Somiatruites d’Igualada); Nadia Sammut (Auberge La
Fenière *, d’Aix en Provence, França); William Jorgensen (Gastronomè *,
d’Aarhus, Dinamarca) i Francesca Barreca i Marco Boccarelli, (Mazzo, de Roma,
Itàlia).
Les prestigioses cuineres María José San Román (Monastrell
*, Alacant); Lucía Freitas (A Tafona *, Santiago de Compostel·la); Ada
Parellada (Semproniana, Barcelona) i María José Martínez (El Lienzo, València)
defensaran que ‘El talent no té gènere’. D’altra banda, la sessió ‘Barcelona:
tendències i nous formats en la restauració’ donarà a conèixer les noves
propostes d’Artur Martínez (Aürt); Jon Giraldo i Jaime Lieberman (Ovnew); Eugeni
de Diego (A Pluma), i Sergi Palacín i Ignacio Ussía (The Alchemix).
Al saló també es desenvoluparan tallers amb tast al
voltant de diferents temes: la triperia, conduït per Javier Estévez (La
Tasquería *, de Madrid) i Diego Rossi (Trippa, de Milà, Itàlia); restaurants
amb horta, amb Oriol Rovira (Els Casals *, de Sagàs, Barcelona) i Javier
Olleros (Culler de Pau *, d’O Grove, Pontevedra) i peixos i sostenibilitat, amb
Christopher Coutanceau (Christopher Coutanceau **, de la Rochelle, França) i Diego
Gallegos (Sollo *, de Fuengirola, Màlaga).
Per posar en valor la cuina dolça tindran lloc
demostracions de mestres com René Frank, alma mater de CODA (Berlín); Pol
Contreras, responsable de postres d’El Portal del Echaurren **, d’Ezcaray (La
Rioja) i Jordi Butron i Xano Saguer, artífexs de l’espai barceloní Essence by
Espaisucre, entre molts altres.
El món del vi també serà objecte de reflexió i debat de
la mà dels sommeliers Ferran Centelles (corresponsal a Espanya de Jancis
Robinson), César Cánovas i Manel Sarasa (Wine is Social), Clara Isamat (Vins
Compartits) i Evelyn de las Alas (Ca na Toneta, Mallorca), acompanyats pels
xefs Rafa Peña (Gresca) i Joan Arboix amb Andreu Genestra (Andreu Genestra *,
Mallorca), entre altres.
L’espai de reflexió FòrumLab –coorganitzat per Cluster
Food Service, Fundació Alícia i ElTenedor- oferirà presentacions a càrrec de 35
experts en negoci i gestió, digitalització i sostenibilitat orientada als
serveis de restauració. Entre els ponents hi seran el gurú d’Instagram Phil
González, els consultors Eva Ballarín i Oskar Garcia, els xefs Sergio i Javier
Torres, Victor Quintillà, Xavier Pellicer i Marc Puig-pey, així com
representants del món acadèmic, empresarial i agrícola.
A més, dins del saló s’atorgaran els Premis Josep
Mercader, el Cuiner 2019 Fòrum Gastronòmic Barcelona, els InnoFòrum, TheBestDessert
(organitzat per Espaisucre), el Concurs Millor Panettone Artesà d’Espanya (una
iniciativa del Gremi de Pastisseria de Barcelona), el Millor Sommelier de
Catalunya 2019 (impulsat per l’Associació Catalana de Sommeliers), el Nou Plat
Favorit dels Catalans 2019 (de la revista Cuina i Grup Sàpiens) i els Asian
Culinary Awards (sota l’organització d’Udon).