Avui a l’Auditori de l’ONCE, de Barcelona s’han reconegut
els pastissers Jaume Viñallonga, de Montornès del Vallès, i Maurici Cot, de
Llinars del Vallès, amb els guardons del Premi al Millor Jove Artesà Alimentari
Innovador corresponents a les edicions 2017 i 2018, que atorga el Departament
d’Agricultura. Viñallonga veu en l’artesania alimentària “una oportunitat per
diferenciar-se de tots aquells que fan manipulats industrials”. Per la seva
banda, Cot ha adaptat la pastisseria al consum de les persones afectades de
celiaquia i amb intolerància a la lactosa.
En el decurs de l’acte, presentat per Ada Parellada,
també s’han lliurat 53 diplomes de Mestre Artesà Alimentari (27 diplomats de
l’edició del 2017 i 26 de l’edició d’enguany). En concret, es tracta de 12
carnissers, cansaladers i xarcuters; 19 forners; 17 pastissers, 4 xurrers i 1
formatger, un reconeixement a tota un trajectòria professional.
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i
Alimentació va crear l’any 2003 aquest premi, dotat amb 3.000 euros, per
guardonar l’esforç dels joves artesans alimentaris en la recuperació, la
innovació, la diversificació i el disseny de productes artesans.
Es consideren mestres artesans alimentaris aquells que
compleixen uns determinats mèrits de creativitat i coneixements en el camp de
l’artesania alimentària, han exercit com a artesans alimentaris durant un
període mínim de quinze anys i disposen del carnet d’artesà alimentari.