Consulta les nostres NOTICIES més RELLEVANTS sobre l' Actualitat de Barcelona

dijous, 16 de gener del 2020

LA BOQUERIA CELEBRA EL SEU 180 ANIVERSARI AMB TOT UN ANY D’ACTIVITATS



El mercat de La Boqueria celebra enguany el seu 180 aniversari i ho commemorarà amb un ampli programa d’actes i iniciatives dirigits a la ciutadania. El 19 de març del 1840 es va posar la primera pedra del mercat de la Boqueria, present a Barcelona des del segle XVIII. Fa 180 anys, doncs, que la Boqueria està situada en aquest punt de la Rambla, en un espai projectat per l’arquitecte Josep Mas i Vila.

El programa d’aniversari s’ha presentat avui acompanyats del primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni i el president de l’Associació de Comerciants del Mercat de la Boqueria, Salvador Capdevila. Compta amb un equip humà format per xefs, restauradors, gastrònoms, investigadors, acadèmics, periodistes o influencers, en una llista llarga que inclou xefs com Carme Ruscalleda, els Germans Torres, Nandu Jubany o el trio del restaurant Disfrutar, entre d’altres; gastrònoms com Toni Massanés i Núria Bàguena, escriptors con Carlos Zanón i Toni Iturbe; periodistes com Tana Collados i Òscar Broc; acadèmics com Manuel Guàrdia i influencers com Inés Butrón, entre molts d’altres. I la complicitat de locals com la cocteleria Boadas, els bars Marsella, Thonet, Muy Buenas i Casa Almirall, els restaurants Bodega Sepúlveda i Bar Leopoldo, la pastisseria Escribà i la gelateria Rocambolesc.

Les activitats es duran a terme al llarg de tot l’any 2020, amb una aturada durant els mesos de juliol i agost, i s’organitzen en tres grans blocs: seriades, puntuals i amb partners. Les primeres tenen dos eixos, la cuina i la conversa. El primer està format per tres blocs de sessions: Cuines del Món, amb el xef Isma Prados, Cuina de Barcelona, amb el xef Marc Ribas, i El Xef Convidat, amb la presència d’Albert Raurich, Rafa Zafra, Germán Espinosa o Romain Fornell entre d’altres. La segona és el cicle de xerrades ‘180 anys alimentant Barcelona’, en el qual parelles de persones de dins i fora del mercat repassaran què menjàvem quan es va inaugurar el mercat i què mengem en l’actualitat.

També al voltant de la cuina girarà La Blogueria, converses trimestrals entre bloguers que revisaran la gastronomia, la cuina de casa i el mercat com a institució, amb presència de Luisa Ramos, Sílvia Soto o Òscar Gómez, entre d’altres. I al voltant del producte ho farà el cicle Boqueliciosa, que vol convertir la Boqueria en l’aparador a Barcelona del producte del territori català i la seva cuina.

Entre les activitats puntuals destaquen Boqueria Negra, la incorporació del mercat en la programació de la BCNegra 2020, 180 espelmes, una festa d’aniversari de caràcter popular, Primera Plana, una taula rodona amb periodistes o la fira gastronòmica GastroBoqueria en el marc de les festes de la Mercè.

Finalment, entre les activitats amb partners es duran accions conjuntes amb entitats i organismes ciutadans com La Virreina, el Museu Marítim, l’Ateneu Barcelonès, el Palau Güell, el MACBA, la sala Sidecar, els Castellers de Barcelona, el Teatre Goya, el Liceu o les escoles del barri del Raval, entre d’altres.

Per informar la ciutadania de tota la programació, el mercat publica Boqueria180, una revista de caràcter trimestral que es pot obtenir de manera gratuïta al Punt d’Informació, i posarà en marxa al febrer una pàgina web, Boqueria180.barcelona, que permetrà conèixer les activitats i inscriure-s’hi.