Consulta les nostres NOTICIES més RELLEVANTS sobre l' Actualitat de Barcelona

dijous, 8 de febrer del 2018

XATÓ DE VILANOVA A CÀRREC DEL XEF ANDRÉS HERREROS DEL RESTAURANT LA CUCANYA


Aquest  cap de setmana hem tingut el plaer de poder assistir a una Master class de com realitzar el Xató de Vilanova a càrrec del Xef Andrés Herreros del restaurant La Cucanya.

La xatonada és un plat típic de Carnaval i, més en concret, és el plat per excel·lència que es feia a les cases de Vilanova el Dijous Gras.

Segons les llegendes urbanes més o menys inventades a conveniència de cada poble, els boters vilanovins “ aixetonaven ” la bota de vi novell i per celebrar-ho ho feien amb un plat que va agafar el seu nom.


INGREDIENTS: 2 dents all cru, 2 dents all cuit, ametlles torrades sense pela, avellanes torrades sense pela, sal, una llesca de pa de pagès, una llesca de pa de pagès fregit, 3 nyores mitjanes escaldades (no bullides),2 tomàquets al forn, vinagre de poma, oli i pebre,6 raves tallats a rodanxes, escarola, anxoves, olives arbequina, olives negres d’Aragó , 200 gr bacallà esqueixat i dessalat, 150 gr tonyina esqueixada i dessalada.

Posem els alls en un morter amb una mica de sal, així no saltaran a l’hora de picar.

Un cop ben aixafats, aneu afegint-hi les ametlles i les avellanes.

En un recipient a part, esmicolem les dos llesques de pa junt amb vinagre.

Ho integrem tot en el morter i ho homogeneïtzem.

Prèviament hem raspat la part interior de les nyores escaldades o macerades amb vi i afegiu la polpa obtinguda al morter, remenem.

Pelem els tomàquets al forn, els aixafem i ho afegim al morter, remenem.

Hi afegim un xic de pebre.

Un cop llest, afegiu-hi lentament l'oli, tot remenant-ho, també lentament, per donar a la salsa la consistència desitjada. Hi podem afegir el vi de la maceració de les nyores mentre es remena.

En una safata, col·loqueu l'escarola, ben escorreguda, on hi afegim el rave tallat a rodanxes i la tonyina esqueixada i dessalada.

Afegim el xató i ho remenem.

Podem integrar la meitat del bacallà esqueixat i dessalat barrejat amb l’escarola y l’altra meitat per vestir el plat

Finalment muntarem els plats amb dos anxoves les olives arbequines i les olives negres d’Aragó. Bon Profit!