Consulta les nostres NOTICIES més RELLEVANTS sobre l' Actualitat de Barcelona

dilluns, 27 de novembre del 2017

MERCAT DE LA TERRA DE SITGES


Cada primer Dissabte de mes es durà a terme a Sitges el Mercat de la Terra de Sitges que organitza Slow Food del Garraf i Penedès.

El Mercat s’ubicarà a la plaça Catalunya. Recordem que el passat dia 4 va celebrar la seva última edició a la plaça de l’Ajuntament i que la plaça Catalunya serà el seu nou emplaçament amb l’objectiu de promoure els productes autòctons i la cultura culinària del Garraf i del Penedès.

Un Mercat de la Terra Slow Food és aquell constituït per productors a partir de la filosofia Slow Food i el gestiona gent local. Aquests mercats són importants llocs de trobada social, on els productors ofereixen aliments sans i de qualitat directament als consumidors, a preus justos i amb la garantia d’haver produït de forma local, artesanal, tradicional i sostenible. A més es concedeix una importància particular a la salvaguarda de la cultura gastronòmica i la biodiversitat local.

Així mateix fomenten una nova lògica de producció alimentària, desenvolupen programes d’educació alimentària i actuen a favor de la biodiversitat.

Els Mercats de la Terra tenen com a objectiu crear una xarxa de venda de proximitat d'aliments de qualitat oferts i produïts per pagesos, ramaders, pescadors i transformadors, seguint un protocol de producció que respon als conceptes de BO, NET I JUST, amb productes que siguin locals, de temporada, obtinguts amb processos tradicionals en el respecte del medi ambient i del treball, i que finalment tinguin un preu correcte per qui els compra i per qui els produeix.

Aquesta proposta tracta d'escurçar distàncies entre la terra i la taula i per això en aquests mercats la pagesia presenta i ven directament els seus productes.

El contacte directe entre consumidor i productor és la manera més eficaç per arribar a la coproducció i els mercats pagesos són la forma més adient i agradable per a reforçar-la.

Un exemple de restaurant Slow Food el trobem a El restaurant la Salseta situat molt a prop del passeig marítim de Sitges, el qual des de 1990 ofereix una cuina mediterrània i d’arrel catalana basada en productes quilòmetre zero, que recolza el treball dels petits productors de la comarca del Garraf i de qualsevol lloc que produeixin aliments ecològics amb la filosofia de Slow Food.

A la Salseta de Sitges tots els peixos que serveixen són de llotja i prioritzen aquells productes d’origen proper, però cercant la qualitat allà on calgui. Per a ells és tan important és el tractament dels aliments a la cuina, com conèixer la seva traçabilitat. Conèixer el productor els dóna una confiança en el producte que permet transmetre-la als seus clients. Entre els productors i ells hi ha una relació professional i d’amistat. Per aquest motiu a la seva carta consta en molts casos el nom del productor.

Amb el contacte directe amb el productor, donen suport al teixit econòmic del nostre entorn i a aquells que ajuden a mantenir vives les nostres tradicions gastronòmiques i el nostre paisatge.

Menjar a Sitges i al restaurant la Salseta en concret, és una experiència gastronòmica inoblidable que no deixarà indiferents als paladars més exigents..

A la bella població sitgetana encara queden racons amb encant com l´Hospital Sant Joan Baptista en els terrenys del qual es conserven les últimes vinyes de malvasia de Sitges i el Celler de l´Hospital de Sitges en el que s’hi elaboren diferents vins com la MALVASIA DOLÇA amb notes de fruits secs torrats, herbes aromàtiques mediterrànies i fruites madures, la MALVASIA SECA amb notes de prunes, figues i fruits secs torrats, el MOSCATELL amb notes de fruits secs torrats i fruites madures i el BLANC SUBUR Vi blanc sec, 100% malvasia de Sitges, de color daurat pàl·lid i quadre aromàtic molt ampli amb notes de fruites i de flors mediterrànies.

La Cantina Solar

El peix al plat

Formatgeria de Tòrrec

Bo oh! Bouquet d'hort

Arrels. Olis de la nostra terra.

La pastissera de Sitges

Vinyet. Melmelada de raïm

Valentí Mongay, xef restaurant La Salseta de Sitges
Espaguetis de carabassa amb caragolines de mar. Pop amb all i pebre d’espigalls.
Filet de moll amb vinagreta d’algues.(de dalt a baix i d'esquerra a dreta)

Xató de Sitges(dalt),Arròs a la Sitgetana(abaix)

Massís del Garraf(dalt),Escumes de Sitges(abaix)

Vinyes del Celler del l'Hospital de Sitges

Palau Maricel