L’Antiga Fàbrica Estrella Damm ha acollit avui migdia la
presentació de la setena edició de la Ruta del Bacallà, que tindrà lloc del 28
de març al 14 d’abril a 28 restaurants i 9 bacallaneries de Barcelona, i en la
qual l’autèntic bacallà d’Islàndia en serà el protagonista.
Durant els 19 dies que dura la ruta, el Gremi de
Bacallaners de Catalunya i la cervesa Inedit de Damm, amb la col·laboració de
Bacallà d’Islàndia, ens conviden a tastar les millors elaboracions de l’autèntic
Gadus Morhua, el bacallà d’Islàndia tallat i curat a l’estil tradicional, i tot
maridat amb Inedit, la cervesa creada al 2008 pels mestres cervesers de Damm,
Ferran Adrià i l’equip de sommeliers d’elBulli, elaborada a partir de cervesa
de malt d’ordi i cervesa de blat, i aromatitzada amb llúpol, notes de
regalèssia, pell de taronja i llavors de coriandre.
Aquest any es proposen tres opcions ben diferenciades per
gaudir de la millor gastronomia i en les quals el bacallà serà l’ingredient
principal: la gran novetat d’aquest any és el menú degustació (cinc plats,
postres i dues Inedit), per un preu entre els 40 i 50€; el menú (primer plat,
segon plat, postres i dues Inedit) per un preu entre els 25 i 35€, que es podrà
convertir en mig menú als migdies d’entre setmana (un plat amb bacallà, postres
i una cervesa Inedit); i el platet (un platet de bacallà, més gran que la
tradicional tapa, amb una Inedit) per 5€. Tampoc no hi faltaran els
tradicionals tastets de bacallà, que tindran lloc els dissabtes 30 de març i 6
i 13 d’abril en 9 bacallaneries i mercats de Barcelona, per un preu entre un i
dos euros, i acompanyats d’Inedit.
Restaurants participants a la Ruta amb menú degustació:
D’Aprop, Dop, Marimorena Bcn i Semproniana.
Restaurants participants a la Ruta amb menú i mig menú (opció indicada amb
*):
Casa Leopoldo*, El Mercader de l’Eixample, Els Pescadors, Hetta*,
Restaurant Hoffmann, L’Enric*, La Gormanda*, Matalaranya*, Sensespina*, El
Trapío i Vita.
Restaurants participants a la Ruta amb platet:
Le Bouchon, Bacalalo, Casa de Tapas Cañota, Restaurant Hoffmann, Mextizo,
Patapam, Barra Perelló 1898, Restaurant Can Ros, Pepa Tomate Parlament, La
Raspa Mandri, N30, La Robadora i Quillo Bar.
Bacallaneries participants a la Ruta amb tastet:
Bacallaneria Anguera Llobet, Bacalalo, Perelló 1898, Pesca Salada Crusellas
i Saladitos.
Durant l’acte de presentació, el músic islandès Halldór
Már, àlies ‘Katalonski’, establert a Barcelona ha recollit el premi “Bacallaner
Novell”, un guardó creat l’any 2016 per Bacallà d’Islàndia, amb l’objectiu de
distingir un personatge públic enamorat del bacallà, i de convertir-lo en un
expert en l’art i l’ofici bacallaner, prenent el relleu a la periodista Bibiana
Ballbè, “bacallanera novella” al 2018.
Al nou novell, el bacallaner Ricard Perelló, representant
del Gremi de Bacallaners de Catalunya, li ha explicat la importància de curar
el bacallà amb sal, i de dessalar-lo i rehidratar-lo després de la manera
tradicional. I el xef Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, li ha
entregat un davantal per ensenyar-lo a cuinar un parell de receptes amb bacallà
i cervesa inedit.
Xef Sergi de Meia amb Halldór Már |
Bacallà amb carxofes ou dur i safrà d'alta muntanya |
Bacallà Inèdit |